facebook_30x30

Narkose

Bedøvelse

At bedøve andre menneskers kæledyr anser vi for et stort ansvar. Hunde og katte, som vi skal bedøve, vil vi gerne modtage på klinikken fra morgenen i fastet tilstand. De skal helst ikke have spist noget inden for de seneste 8-10 timer. De må gerne have drukket vand. Hvalpe skal ikke fastet så længe som voksne hunde. Kontakt klinikken for mere info om bedøvelse af din hvalp.
 Kaniner må ikke fastes, og anbefales at komme med en madpakke med lækkert grønt og snacks ifbm bedøvelse. 

Bedøvelse af hunde og katte

Der er forskellige metoder, som vi vælger under hensyntagen til dyrets alder og helbredstilstand, samt indgrebets omfang.

Patienten vejes, så medicinen kan gives efter vægt, og der lyttes til hjerte og lunger. Herefter indlægges patienten.

Hvis du takker ja til blodprøve, bliver den taget som det første efter indlæggelsen. Hvis alt ser godt ud på blodprøven, går vi videre med bedøvelsen. 


Bedøvelsen startes med en beroligende injektion, som vi kalder "præ". Denne består af medicin, som sløver kroppen, medicin som er smertestillende, og som nedsætter den mængde af narkose der skal bruges efterfølgende.

Når denne forbedøvelse virker, fortsættes med en injektion med bedøvelsesmiddel ind i et blodkar i et forben. Patienten er som regel lidt sløv og derfor ikke bange for håndteringen.
Når patienten sover, lægger vi en plastikslange/tubus i luftrøret, så vi er sikre på, der er passage for luften. Til denne tubus kobles ilt og bedøvelsesgas i passende koncentration og blanding.

Narkosen overvåges dels ved, at vi hele tiden holder øje med selve hunden, men der er også koblet et udstyr på, som måler iltmætning, blodtrykket, EKG, puls, temperatur og vejrtrækningsfrekvensen. Dette apparat røber tidligt i forløbet, om noget ved narkosen ikke er helt, som vi gerne vil have det, og så kan vi ændre på nogle parametre.

Inden vi er færdige med indgrebet, giver vi smertestillende medicin, og så slukker vi for bedøvelsesgassen og lader patienten ligge og indånde ilttilblandet luft, indtil der er reflekser. Når patienten viser den, at den ikke kan lide at have tubus i halsen længere, og vi slukker for det hele og tager tubus ud.

Hunden lægges nu til opvågning et sted, hvor den er pakket godt ind i et varmt tæppe, og der er holdes øje med den til den er ordentligt vågen.

Vores erfaring er, at dyrene er friske ganske kort tid efter en fuld narkose på denne måde.

Til mindre indgreb, eller f.eks. røntgenfotograferinger, vælger vi af og til en bedøvelse, som ikke er så dyb. Her har vi mulighed for at give en antidot til bedøvelsen, så patienten er vågen og klar til at gå hjem allerede ca. 15 min efter. 

​​

 

​Killinger bedøver vi helst først, når de er over 2 kg store, medmindre det drejer sig om noget akut. Det er væsentligt mere risikabelt at bedøve små killinger, da de har sværere ved at tåle at faste, de mister mere kontrollen over deres egen legemstemperatur, deres bodtryk bliver ustabilt, og de skal meget gerne indtage føde meget hurtigt efter opvågning, hvilket ofte betyder en mindre behagelig tvangsfodring.

Bedøvelse af kaniner

Kaniner bedøves  med præmedicinering og inhalation ligesom hunde og katte. Så har de en bedre og hurtigere opvågning.

Alle kaniner vejes, og dosis er nøje afmålt efter vægten.
For kaniner og gnavere gælder, at de ikke skal fastes inden bedøvelsen. De kaster ikke op. Desuden er det risikabelt at sætte deres fordøjelse i stå ved faste, da de har processer i deres store tyktarmssystem, som helst skal fungere hele tiden.
De afkøles let, så vi er særdeles opmærksomme på dette forhold, og lader dem ligge med varmepude under narkosen og opvågningen.


Mindre gnavere, fugle og krybdyr henviser vi, hvis de er syge og skal bedøves, til kolleger, som har specialiceret sig i disse.

Blodprøve inden bedøvelse (hund/kat):

I forbindelse med bedøvelser, tilbyder vi altid at tage en blodprøve inden, for at se hvordan patientens blodceller og organer har det. Når du takker ja til en sådan blodprøve, giver du os de bedste betingelser for at skræddersy en bedøvelse, som er tilpasset lige præcis dit dyr. Vi finder også jævnligt tegn på begyndende sygdom ifbm. disse blodprøver. Her har vi ofte mulighed for at forsinke udviklingen af symptomer, da sygdommen er opdaget tidligt.

Prisen for en blodprøve inden bedøvelse er en særpris og ligger mellem 670-980 kr, afhængig af dyrets alder og art. Denne pris er reduceret med ca. 50% ift. prisen for en normal blodprøve.​

Der kan være mange grunde til, at dyret skal bedøves. Af og til er det uopsætteligt, og bedøvelsen skal ske uanset, hvad en blodprøve viser. Andre gange kan man vælge at udsætte operationen eller tandbehandlingen, hvis blodprøven viser, der er noget i vejen, som vi kan rette op på.

Vi vil med blodprøven dels kunne vurdere, om narkose indebærer øget risiko, og om vi skal træffe særlige foranstaltninger (f.eks. give væske i drop under bedøvelsen, eller vælge en anden bedøvelsesmetode end først planlagt).

En narkose betyder altid, at der er nogle bedøvelsesmidler, der skal ind i kroppen. Disse stoffer skal nedbrydes og udskilles. Her er lever og nyrer involveret. Derfor er det vigtigt at vide, om lever og nyrer fungerer godt. Det vi kalder ”profil før narkose” indeholder derfor altid test af leverfunktion, nyrefunktion, og så måler vi også blodsukkeret, blodprocent o.m.a..

Vort mål er, at dyr, der skal i narkose, klarer det så godt som muligt. Vi bedøver så skånsomt, vi kan, og ønsker, dyrene vågner op så hurtigt og så roligt som muligt. Vi gør det på den bedst mulige måde, med det bedste udstyr der findes, og rutinerede medarbejdere.

Narkose​

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik ApS

CVR: 40619127

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: kontakt@fasanvejensdyreklinik.dk

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps