Find os på Facebook facebook_30x30

Pelspleje til katte og hunde

Pelspleje

Det sker, at katte med meget pels bliver utilfredse med at skulle friseres. Så kan det give problemer, idet pelsen kan danne så mange filterknuder, at kattens bevægelser hæmmes, eller der kommer hudproblemer neden under pelsknuderne. Det er altså ikke kun af skønhedsmæssige årsager, langhårskatte skal børstes.
Jo flere pelsfilterknuder, der dannes, jo mindre bryder katten sig forståeligt nok om at blive friseret.

Hvad skal man som ejer gøre?

Man kan forsøge at klippe pelsfilterne af, og man kan købe en særlig filterkniv. Hvis man vil klippe med en saks, må man passe godt på ikke at kippe i huden. Denne er nemlig ret elastisk på en kat og følger med op i en bue, når man trækker ud i en pelsfilter. Mange har haft den ubehagelige oplevelse at komme til at klippe i kattens hud. Hvis det sker, bør skaden tilses af en dyrlæge.

På klinikken bedøver vi kattene, og barberer pelsen af. Vi kalder det ofte for "løveklip", fordi vi efterlader lidt krave. Halen bliver ikke klippet, og pelsen på benene bliver også redt ud. Men på kroppen efterlades pelsen kun få mm. lang.

Når katten er vågnet op og kommet hjem, har mange ejere oplevet, at katten har virket meget mere tilfreds.

Nu bør man som katteejer begynde at børste katten igen. Lige efter en klipning er der ikke noget, der gør ondt, og med tålmodighed kan det (måske) lykkes at få katten til at acceptere den hjemlige, daglige pelspleje igen.

ADVARSEL!

Mange ejere af langhårs- og semilanghårskatte, bl.a. af racen hellig birma, oplever problemer i form af, at kattene danner hårboller, som sætter sig fast i tarmene, og må opereres ud.

Vi har på klinikken opereret en del katte. De fleste komme sig heldigvis flot, men det er synd for kattene (og en økonomisk udgift for deres ejere).

Symptomerne er, at katten ret pludseligt bliver sløj. Den er stille, spiser ikke noget, drikker kun ganske lidt. Måske er der opkastning, men det er ikke sikkert. Temperaturen kan evt. være en lille smule højere end normalt. Der er kun let ømhed i maven til at begynde med, men det bliver værre efter nogle dage, hvis hårbollen slet ikke flytter sig.
Som dyrlæge er det ofte vanskeligt at stille diagnosen, da hårfilteren ikke ses tydeligt hverken på røntgenbilleder. Vi får dog ofte en begrundet mistanke ved at føle på kattens mave og høre om symptomerne.

Hvad kan man gøre for at undgå at der dannes filterklumper i tarmene?

  • Man kan børste kattene dagligt, eller så meget som muligt, og fjerne de løse hår.
  • Hos  Dyrehandlere eller på nettet kan man købe produkter til hjælp til at ordne filtret pels, og fjerne løs pels.
  • Katte, der ammer, kan blive klippet på maven, så killingerne ikke sutter hårene i sig.
  • Der kan tilbydes foder med højt fiberindhold.
  • ​Man kan give kattemalt.
  • Der kan tilbydes kattegræs og stuebambus.
  • Der kan gives foder med ekstra vand.
  • Der kan gives tilskud af Psyllivet, som binder væsken i tarmene, så afføringen ikke bliver for tør.

Kattemalt og paraffinemulsion er gode midler at give, når man har mistanke om, der er noget under opsejling, men skal ikke gives dagligt. Paraffin emulsion gives i en dosis af 2 - 3 ml i munden hver 2. time, men er der ikke kommet bedring på en dag, skal dyrlæge kontaktes.

Lang pels er smuk, men den er farlig, når den befinder sig inde i tarmene!

Pelspleje​

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik ApS

CVR: 40619127

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: kontakt@fasanvejensdyreklinik.dk

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps