Fasanvejens Dyreklinik

Mail: fasanne@hotmail.com Tlf: 36 16 27 00

Besøg os på Facebook

Kastrering af kaniner

Fasanvejens Dyreklinik ligger i et område med mange kaniner, som holdes i hjemmene ligesom katte. Der er mange kaniner, der bliver opereret for forskellige ting, og især er der mange, der bliver kastreret / steriliseret

Mange hankaniner er søde og rare og nemme at have, selvom de ikke er kastrerede, men der kan være forskellige gode årsager til at få sin kanin kastreret:
- du har også en hunkanin og ønsker ikke at der bliver mange
- han er frustreret og små-aggressiv pga uforløste drifter

Hvordan foregår det?
Du skal komme med kaninen om morgenen. Kaniner skal ikke være fastende. Deres tarmsystem må ikke tømmes, da fordøjelsen så kan gå i stå.

Operationen foretages om formiddagen. Vi bedøver med en injektion med nogle stoffer, som vi kan modvirke og dermed undgå, at den sover unødigt længe.

Vi laver et lille snit over hver testikel, som fjernes. Pungen og huden lukkes med en slags tråd, som opløses af kroppen og forsvinder af sig selv. Nogle kaniner gnaver hudsuturen af meget hurtigt, men det plejer ikke at give problemer.

Vi giver en smertestillende injektion, og opvågningsmidlet får den så snart operationen er afsluttet. Efter kort tid begynder kaninen igen at røre sig og sidde op. Du får den først udleveret når den er vågen.

Under hele proceduren sørger vi for at holde kaninen varm, dels ved at lægge den på en pude med polystyren, og en specialsyet varmepude 

se evt www.kaninhåndbogen.dk

Her ses et billede af en bedøvet hankanin, som ligger på ryggen 

.... og så er testiklerne væk​

En lørdag i juli kastrerede Pernille Wennich (tidligere ansat dyrlæge på klinikken) og jeg (Anne) hendes 5 han-kaninunger. Pernille har skrevet noget om operationen og generelt om kaniner:

"5 hankaniner til kastrering – tak"

​Det mest almindelige er, at der kommer en kanin eller to fra samme hjem til kastration eller sterilisation. Vi vil gerne kunne bestemme om og hvornår de skal have unger, og også gerne tage drifter fra dem, som kan give problemer kaniner imellem. Kaniner kan have meget glæde af selskab med andre kaniner, men de skal have mulighed for at gå hvert til sit når behovet opstår. Når hormonerne raser, kan det desuden føre til frustrationer og stridigheder kaninerne imellem. Især hanner, der ikke er kastrerede, kan kaste sig ud i voldsomme slåskampe med hinanden, når de bliver kønsmodne. Især hvis der lugter af hun kanin og pladsen er trang.

I dette tilfælde var drømmen om et kuld kaniner realiseret efter flere års planlægning af anlæg, sunde forældredyr i den rigtige alder og burplads og løbegård med plads til både voksne kaniner og ungerne som hurtigt bliver lige så store som deres forældre.

Parringen resulterede i 8 flotte, velskabte og sunde unger, 3 hunner og 5 hanner. De 3 hunner fik allerede nye gode hjem da de var 8 uger, men de nu 11 uger gamle hanner er der endnu ikke dukket nye ejere op til og i løbet af ganske få uger, eller måske endda dage, er de i stand til at formere sig og ikke nok med det, de spirende hormoner og lugten af hun kanin kan også spolere det gode og harmoniske forhold de har til hinanden.

Det er altså tid til enten at skille dem fra deres mor og hinanden eller simpelthen kastrere dem og dermed give dem mulighed for at blive sammen så længe de får plads nok. Som kastrerede hanner bliver det måske også nemmere at finde nye hjem til dem, da der er muligheder for at de kan gå sammen med andre kaniner.

​Kastreringen foregår i fuld narkose og kaninerne bliver smertebehandlet, så de ikke har ondt, når de vågner. Så unge kaniner som disse kommer sig oftest forbløffende hurtigt, men skal overvåges indtil de er helt på dupperne og spiser normalt igen. Samtidig skal man være ekstra omhyggelig med at holde buret rent, mens sårene heler op, især i sommerhalvåret hvor varmen og spyfluerne kan være en risiko for de nyopererede kaniner. Hvis man sørger for at holde buret rent og fjerner afføring, urin og foderrester hver dag, samt kontrollerer sårene, kan man sikre sig at de ikke bliver angrebet af maddiker (spyfluernes larver).

Allerede 10-20 minutter efter operationerne begyndte de unge hanner at vågne op og den første halve time havde de svært ved at holde balancen og finde ud af hvad der var op eller ned, men så fik de langsomt mere og mere styr på sig selv og i løbet af 3-4 timer begyndte de at gnaske lidt grønt. De havde fået tilbudt lidt brombærblade, mælkebøtteblade og skvalderkål samt lidt mynte og citronmelisse, alle deres livretter men små mængder af helt friske blade. 

Da først de var i gang med at spise og der også var kommet gang i afføringen, blev der lagt frisk hø ind (det må de godt få med det samme, men så er det lidt svært at få øje på afføring og hvad der bliver spist i buret). Senere på dagen eller aftenen er det ikke unormalt at de er meget trætte og sover næsten hele tiden. Den første aften og nat efter operationen var de inde i huset, så der kunne holdes godt øje med at alt gik fremad som det skulle, men så var de også friske på at komme ud i anlægget igen.

Nu bliver det spændende at se hvor mange af de 5 hanner, den flytter hjemmefra i løbet af de næste par måneder, den ene har vist charmet sig så meget ind at den ikke får lov til at flytte nogen steder. 

Kontakt os i dag, så vi kan give dit dyr den bedste behandling. Du er velkommen til at ringe på telefonen 36 16 27 00​ eller skriv en e-mail på fasanne@hotmail.com.

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik

CVR: 69971717

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00​

Mail: fasanne@hotmail.com

men haster det, så ring

er det tidsbestilling: ring til os i stedet for at maile

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Map's