facebook_30x30

Tandbehandling af kat og hund

Det er vigtigt for alle, både dyr og mennesker, at der ikke er generende eller smertevoldende tilstande i munden.

Hos hunde og katte er vi ved den almindelige sundhedsundersøgelse opmærksomme på, om en tandbehandling bør anbefales. Dette kan være baseret på, at der måske kan konstateres tandkødsbetændelse, løse tænder eller andre generende lidelser.

Du kan få os til at tjekke tænderne. Det er gratis, med mindre du beder om andre ydelser samtidigt. Men du skal vide, at man ikke kan se alt ved at kigge i munden på dyrene. Er tandkødet sundt og tænderne rene, får man dog ikke mistanke om problemer

​Sådan foregår en tandbehandling af hund og kat

Ved en tandbehandling af kat eller hund bliver dyret helbedøvet, og vi benytter os herefter af tandudstyr, som kan minde om mennesketandlægers udstyr, idet vi kan bore, fræse, slibe, operere tænder ud, ultralydsrense, polere, reparere emaljeskader, plombere mm. Men i modsætning til mennesketandlæger er vi nødt til at bedøve dyrene. Mens dyret ligger i narkose, er der overvågning på, og dyret ligger på en isolerende pude, har varmelegemer rundt om kroppen og er dækket med et tæppe. Vi bruger de bedste bedøvelsesmetoder og har det mest moderne udstyr, og så har vi meget rutineret personale til at udføre behandlingerne, og holde øje med dyrene før, under og efter behandlingen.

Vi tager røntgenbilleder for at se, hvordan rødderne sidder, eller om der er rodbetændelse eller skade på tænderne under tandkødskanten. Hertil bruger vi digitalt tandrøntgen, som giver os nogle flotte billeder at vurdere ud fra, hvordan tandrødderne og kæbeknoglens tilstand er. Hos især katte er der ofte en tilstand, hvor en rod er ved at smelte sammen med kæbeknoglen. I så fald vil det være forkert (og stort set umuligt) at trække den ud. Eller der er måske resorptioner, som gemmer sig under tandkødskanten.

Hvis vi har foretaget en tandbehandling, der efter opvågning kan være smertevoldende, giver vi smertebehandling, både som injektion inden dyret vågner, og i tabletbehandling eller flydende form til brug hjemme de følgende dage. I øvrigt gives som hovedregel lokalbedøvelse, ligesom man gør hos mennesker. Det gør, at det ikke gør ondt at spise samme dag. Er der opereret i munden, vejleder vi vedrørende fodring med blød kost nogle dage

​Der er mange solstrålehistorier om hunde og katte, som har fået en væsentlig bedre livskvalitet, efter at en dårlig mund er blevet behandlet, også selvom vi af og til trækker mange tænder ud. Og som ejer kan man også glæde sig over, at dyret har en bedre ånde.

​Hvordan forebygges problemer med tænder og tandkød?

Det hjælper at give hunden eller katten noget at gnave på, og der er foder, som er beregnet til at holde tænderne fri for tandsten, men det allerbedste er en daglig tandbørstning.

Det er ikke så svært, som man måske skulle tro, og det er efterhånden ikke ualmindeligt, at især hunde får børstet tænder.

​Se vores vejledninger:

tandbørstning hund og tandbørstning kat.

Tandsten og tandkøds-betændelse​.

​Skærmbillede af en

knækket tand.

Tandbehandling af kanin og marsvin

På klinikken behandler vi mange kaniner og marsvin for tandproblemer.

Hvordan ser man, der er et tandproblem?

Kaninen eller marsvinet sidder måske og forsøger at spise, men man kan se, det ikke rigtigt bliver til noget. Der kan eventuelt være synlige tandspidser. Eller man har observeret et vægttab, som ikke kan forklares med andet. Måske kan man se en bule på kæben, eller der kan vise sig tåreflåd eller decideret pus i øjet.

​Hvorfor får de tandproblemer?

Kaniner og marsvin er beregnet til at bruge meget tid på at gnave i hårde og mindre hårde emner. Vi mennesker serverer ofte foder, som ikke kræver så meget bearbejdelse af deres tænder, og derfor bliver tænderne ikke slidt ned i det tempo, som det fra naturen var beregnet.

Tænderne kaldes rodløse, for de fortsætter med at vokse hele dyrets levetid for at følge med sliddet. Når de så ikke bliver slidt nok, vokser de for eksempel ind i tungen, måske låser undertænderne tungen fast fra hver sin side, eller de vokser ud i kinden.

Hvis det er fortænderne, der er blevet for lange, kan de stikke langt op foran næsen eller krølle ud til siden foran munden. Da tænderne har store og lange rødder, kan man også hos nogle kaniner og marsvin se, at tandrødderne generer oppe i næsehulen eller øjenhulen. Der kan dannes betændelse i form af bylder eller øjenflåd.

Hvad kan der gøres under en tandbehandling?

På klinikken bedøver vi dyret og trimmer tænderne ned til normal længde. Vi sliber spidser af og fræser ujævnheder væk. Men den behandling holder kun få uger, hvis man ikke ændrer kosten og levevilkårene. Og vi kan ikke være bekendt at bedøve dyrene hver 3. uge for at foretage denne tandbehandling.

Man må derfor som ejer overveje at ændre på forholdene. Det kan dog være for sent, idet dyrene bliver kræsne, og måske er der ømheder forbundet med den nu erhvervede skæve tandstilling. Hvis der er byldedannelse, er det ofte et dårligt tegn, idet man selv efter en behandling med tilsyneladende helbredelse ser lidelsen komme igen.

Hvordan forebygges tandproblemer?

Det meste af foderet skal være hø, men man kan også fodre med forskelligt grønt. Der skal ikke være en hel masse af én slags, men en variation. Om sommeren kan man finde en masse græs, mælkebøtter og ukrudt ude i naturen. Der bør tilbydes noget hårdt at gnave i, og forskellige træers grene og kviste kan lægges ned til dyrene.

​Det er også dejlig beskæftigelse for dem at gnave i grenene. Alle former for frugttræers grene kan risikofrit bruges. Herudover bør der gives et fuldfoder. Vitakraft hedder et foder, hvor grøntpillerne ikke ligger for sig selv, men alle foderbestanddele er blandet og lavet til kugler, og derfor kan intet vælges eller fravælges.


For mange foderblandinger gælder det, at de er vældigt sunde og godt sammensatte, men dyrene har en tendens til at spise de lækre og bløde kærner først (pålægget) og lade grøntpillerne ligge (rugbrødet). Så kommer ejeren og kaster det kedelige bundfald i foderskålen ud, og fylder op, og så kan dyret igen spise livretterne og lade de "kedelige" dele ligge.

Sådan har dyrene ofte held til at opdrage på os mennesker.​

Derfor: Brug de fodertyper, hvor det hele er blandet i forvejen, og vær standhaftig og lad dyrene spise op, før der hældes mere fra posen i madskålen.

​​

Bestil en tid til en tandbehandling af kat eller hund

Ring til os på telefon 36 16 27 00​ for at bestille en tid til en tandbehandling af hund eller kat hos os. Har du nogle spørgsmål til behandlingen, kan du også skrive til vores e-mail fasanne@hotmail.com

​Der poleres efter.

En kaninmund med 

for høj kindtand​.

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik

CVR: 69971717

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: fasanne@hotmail.com

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps