facebook_30x30

Rævens Bændelorm

​​Skal din hund behandles mod Rævens Bændelorm?

​Behandling udføres kun på dyr hvor der er stillet en diagnose - dvs. hvis der på klinikken er fundet æg i en afføringsprøve. 

En undtagelse er dog hvis du skal rejse til Norge med din hund. Her skal hunden behandles rutinemæssigt. Se fødevarestyrelsens hjemmeside (rejse med hund og kat) for mere info.

Hvad er det for en orm?

Foto: DTU Veterinærinstituttet​

Rævens bændelorm er en meget lille bændelorm, sammenlignet med den bændelorm, vi har haft hos hunde i Danmark i århundreder. Du kan ikke på samme måde se den ved at opdage de riskornlignende små led i hundens afføring. Der skal foretages en afføringsundersøgelse hos dyrlægen for at diagnosticere den. Hos hunden opfører den sig som en bændelorm: den bor i tarmen, irriterer her og stjæler den gode næring fra maden. Hunden bliver derfor i det lange løb tynd, og kedelig i pelsen. Tarmen kan blive så irriteret, at den bløder, og det kan udvikle sig til en temmelig alvorlig sygdom for hunden.

Er den farlig for din hund?

​Bændelorm er ikke livsfarlige for din hund, men kan dog forårsage alvorlig sygdom, hvis man ikke opdager dem og får foretaget en behandling.

Er den farlig for mennesker?

Rævens dværgbændelorm er en zoonose, dvs. en sygdom, som kan smitte fra dyr til mennesker. Den sædvanlige bændelorm holder sig til hunde, men rævens bændelorm kan smitte til mennesker. Ormen kan ikke udvikle sig i mennesker. Den udvikler sig kun til umodne cyster. Disse ligger i leveren, og her kan man ikke udrydde dem. Et smittet menneske må derfor gå rundt med sin cystiske lever ubehandlet, og det kan være meget alvorligt, endog livstruende.

Mennesker kan smittes gennem kontakt med afføring fra smittede hovedværter f.eks. ræve og hunde. Du kan læse mere om infektion hos mennesker med rævens dværgbændelorm på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Hvordan behandles eller forebygges det?

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis du mener, at din hund skal ormebehandles. Når diagnosen er stillet, kan infektionen behandles med en ormekur. 

Desværre er det ikke lovligt at behandle forebyggende i Danmark. Dette er besluttet for at mindske resistensproblemer, og for ikke at forurene vores grundvand med antiparasitære midler. 

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik ApS

CVR: 40619127

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: kontakt@fasanvejensdyreklinik.dk

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps