I en undersøgelse af ræve fra Sønderjylland, viste det sig, at 6 ud af 31 ræve havde dværgbændelormen, Echinococcus multilocularis, der kan smitte mennesker og bosætte sig i leveren. Undersøgelsen blev foretaget af DTU Veterinærinstituttet.
Rævene blev fundet omkring Højer i Sønderjylland, og den ene af dem havde intet mindre end 1527 bændelorm, hvilket er et enormt antal i forhold til tidligere tilfælde, hvor man tidligere har registreret mellem 2 og 27 bændelorm i de enkelte ræve.
»Det nye fund med hele 1527 orm i en ræv understreger, at dværgbændelormen har etableret sig i området, og at der er risiko for spredning til resten at landet,” siger seniorforsker Heidi L. Enemark fra Sektion for Bakteriologi, Patologi og Parasitologi ved DTU Veterinærinstituttet, i en pressemeddelelse.
Kan give kræftlignende symptomer hos mennesker
Bændelormen kan smitte mennesker, hvor den bor i leveren, og medfører den kræftlignende forandringer, der er svære at behandle, skriver DTU i en pressemeddelelse.
Smitten kommer igennem afføring, og selvom man måske ikke er i nærkontakt med ræve, bør man alligevel passe på, advarer Heidi L. Enemark:
Rævens bændelorm er en meget lille bændelorm, sammenlignet med den bændelorm, vi har haft hos hunde i Danmark i århundreder. Du kan ikke på samme måde se den ved at opdage de riskornlignende små led i hundens afføring. Der skal foretages en afføringsundersøgelse hos dyrlægen for at diagnosticere den. Hos hunden opfører den sig som en bændelorm: den bor i tarmen, irriterer her og stjæler den gode næring fra maden. Hunden bliver derfor i det lange løb tynd, og kedelig i pelsen. Tarmen kan blive så irriteret, at den bløder, og det kan udvikle sig til en temmelig alvorlig sygdom for hunden.