Find os på Facebook facebook_30x30

Kræft hos kat

Katte er ikke små hunde! Derfor er der også forskel på hvilke former kræft, de får.


De hyppigste kræftformer hos katte er:

  • kræft i tarmen
  • kræft i mælkekirtlerne
  • kræft i svælget/tungen/næsehulen
  • kræft i kæbeknogle
  • kræft i skjoldbruskkirtlen
  • kræft i huden
Hvordan opdager man, der er noget galt?

Vær opmærksom på, om din kat savler, ikke spiser nok, kaster mere op end den plejer, taber sig, er stille, ændrer stemme, har knuder du kan mærke, eller på andre måder er anderledes. Få den undersøgt. Det kan være meget andet, men der er risiko for, det kan være kræft. Hvis man opdage det tidligt, er der større chance for, der kan gøres noget ved det.


Undersøgelser / behandling:

Tarmkræft
findes typisk hos katte, som spiser mindre, taber sig, kaster op. Canceren sidder oftest i tyndtarmen i tarmvæggen, eller i de lymfeknuder, der knytter sig til tarmen. Det får tarmlumen til at blive mere og mere snæver som tiden går. Der bliver mindre plads til at tarmindhold kan komme igennem. Ofte kan dyrlægen føle knuden, og vælger så scanning eller røntgen til at sikre diagnosen. Jævnligt er en knude mulig at fjerne ved også at fjerne et stykke tarm. Så kan man ved også at give binyrebarkhormon få ekstra tid med sin kat. De fleste vælger dog aflivning.
Da det ofte drejer sig om lymfekræft, kan behandling inden kræften er for fremskreden sættes i værk med binyrebarkhormon alene eller i kombination med kemoterapi. Kemo kan gives intravenøst, eller evt i tabletform. Vi sigter efter god livskvalitet også mens katten er i behandling.

Mælkekirtelkræft
findes ved at der kan føles en eller flere knuder i mælkekirtlerne. Er katten gammel og der er mange knuder, er det bedst at få røntgenfotograferet lungerne for at se, om der er metastaser. Hvis der er det, er behandling håbløst. Men mange knuder findes mens der kun er 1 eller nogle få, og så er det muligt at operere. Vi ser en del eksempler på, at en kat skal opereres igen senere, da der tit kommer nye knuder efter et stykke tid. Det ses hyppigst hos katte, der har fået p-piller. Sjældent hos katte, der er steriliseret som helt unge. Knuder i de øverste kirtler er statistisk mere ondartede end dem, der opstår i de bageste kirtler.

Kræft i svælg / tunge
bevirker at katten har svært ved at behandle maden i munden eller har synkebesvær. Ofte hører vi, at katten i en periode tydeligt har foretrukket vådfoder, og som ejer kan man synes, den er blevet kræsen. Ligesom kæbekræft opdages det sjældent så tidligt, at man kan gøre noget ved det, hverken kirurgisk eller medicinsk. Måske kan binyrebarkhormon få det skrumpet en smule en kortere periode, men oftest vil katten blive aflivet hurtigt efter diagnosen
I næsehulen sidder kræft ofte højt oppe, og bevirker nysen og vedvarende næseflåd. Heller ikke her kan man komme til at operere. Der kan være effekt af nogle kemopiller. Hvis man får begyndt på det før katten er alvorligt generet, er der eksempler på at man kan holde væksten i skak meget længe, med god livskvalitet. Det kan evt prøves. Men er katten allerede alvorligt plaget, bør den aflives.

Kæbekræft
ses hos katte, som er hævede i hovedet i den ene side. Det er næsten altid underkæben. Man tror ofte, det drejer sig om en tandbyld. Tænderne er ofte skubbet skævt eller faldet ud, eller det bløder, og katten savler. Et røntgenbillede er afslørende. Der er ingen behandling. Katte er gode til at gå og acceptere ømhed i den ene side, så det opdages som regel først i et ret fremskredent stadie.

Kræft i skjoldbruskkirtlen
er en sygdom som diagnosticeres ved en blodprøve, hvor man kan se en kraftig øgning i stofskiftet. Katten har god appetit, men taber sig. Den virker ret livlig trods en høj alder. Afføringen bliver med tiden mere blød. Behandling medicinsk virker en tid, men skal øges. Det skal siges, at der er en godartet udgave af forhøjet stofskifte, som kan holdes behandlet ofte i årevis med medicin, som oven i købet smager godt. Men er det kræft, bliver lidelsen værre. Så kan man fjerne den ene eller evt. begge skjoldbruskkirtler. Herefter tilføres det stofskiftehormon, katten så mangler.

Hudkræft
forekommer meget hyppigere hos hunde end hos katte. Der er forskellige typer hudkræft. Mastocytomer ses af og til. De fjernes med så stor margen som muligt. Der kan efterbehandles med kemo i en dosis som katten ikke generes af. Andre knuder er f.eks. carcinomer. Nogle hedder pladecellekarcinomer. Ses hyppigst på ørerne eller næsen hos hvide katte, som færdes ude og får sol på huden. De skal diagnosticeres meget tidligt i forløbet for at kunne fjernes med godt resultat.

pladecellekarcinom_andetoere

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik ApS

CVR: 40619127

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: kontakt@fasanvejensdyreklinik.dk

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps