Find os på Facebook facebook_30x30

Cancerbehandling med kemo-terapi til hund

Kræftdiagnosticering samt behandling med kemo

​Cancer er desværre ikke kun en sygdom, der rammer mennesker, men også fx hunde og katte. Ved hjælp af f.eks. celleprøver, blodprøver, røntgen og ultralydsundersøgelse af din hund kan vi på Fasanvejens Dyreklinik diagnosticere sygdommen og se evt. knuder, der skal behandles. Derefter tilbyder vi både kirurgi og kemo-behandling til hund for at komme kræften til livs.

Vores klinik er beliggende i Valby, og vi har hovedsageligt patienter fra Frederiksberg, Vesterbro og resten af København, men kemoterapi må dyreejere ofte køre langt for, da der kun er få behandlingssteder i Danmark, der har certificering til kemo-terapi og kræftbehandling af hunde.

Anne Sørensen har gennemført en langvarig, certificerende efteruddannelse inden for kræftbehandling af hund og kat for at få viden nok til at kunne udvælge de patienter og de behandlingsmuligheder, der vil have gode muligheder for et succesfuldt udfald.​

Det betyder, at kemoterapi er en behandling, vi kan tilbyde i tilslutning til kirurgi, eller eventuelt som eneste behandling af kræft hos hund, i de tilfælde, hvor kirurgi ikke er mulig.

Det skal du vide om kemo-behandling af hund

Hidtil har vi udelukkende behandlet kræft hos hund ved at fjerne knuder kirurgisk på baggrund af klinisk undersøgelse, og evt røntgen og ultralyd, eller også har vi valgt at lade knuderne være, og lade dyrene leve med dem, så længe livskvaliteten er god nok. Men vi  har også mulighed for at hjælpe kirurgien med medicin.

 
Det giver dog nogle udfordringer, for:

  • ​​​Kan kemo-terapi til hund virkelig hjælpe?
  • ​Er det ikke synd for dyrene af få kemo-behandling?

Det er spørgsmål, man ofte bliver stillet, når man foreslår kemo-behandling til hund. ​Men det er ikke synd for dem, for det passer vi godt på, det ikke bliver.​

Dyrene må ikke få kvalme, kaste op, tabe sig eller miste al pelsen (dog sker pelstab i et vist omfang for visse racer). Begynder der under en behandling at komme bivirkninger, reduceres dosis, eller behandlingen stoppes.

Det vil også sige, at der er mange slags kræft, der ikke kan behandles medicinsk med fx kemo-terapi til hund, men sådan er vilkårene. Heldigvis er der former for kræft hos hund og kat, der svarer på en behandling, hvor bivirkninger kan reduceres til et minimum eller helt holdes væk.

Og ja, det hjælper ofte, for vi forsøger kun at behandle i de situationer, hvor det er en type kræft, vi har gode chancer for at få en effekt på, og både ejer og patient skal være "egnede" og motiverede.

Sådan virker kemo-terapi til hund

Indgift af kemoterapi kan inkludere intravenøs indgift, som kan tage nogen tid. Det kan også bestå i, at en hund med cancer skal have tabletter eller kapsler, som skal gives på klinikken, fordi al kemoterapi skal håndteres med omhu og med baggrund i viden om medicinen. Vi udleverer ikke kemomedicin.

Der bliver vejledt grundigt i, hvordan man som ejer skal omgås hunden derhjemme, og eventuelt håndtering af efterladenskaber.

Prismæssigt kan man altid få et overslag over, hvad man indlader sig på under et behandlingsforløb mod kræft hos hunde. Man kan altid afbryde en behandling. Der kan være mange årsager til at afbryde, både økonomiske årsager, eller fordi man mister troen på, at det vil hjælpe.

Vil du vide mere om udviklingen i Danmark, er der oplysninger at hente på www.vetcancer.dk

Behandlingsmuligheder og udsigter

Det er ikke normen, at man kan helbrede kræft hos hunde, men derimod er det ofte målet at udsætte symptomerne, så hunden får forlænget livet med god livskvalitet. Ved lymfekræft ses det ofte, at når behandlingen påbegyndes, så kvikker hunden op, og man får derfor bekræftet, at den faktisk var syg.

Hvor længe, der skal behandles, eller hvor længe, sygdommen kan holdes i skak, er meget individuelt, og skal undervejs hele tiden vurderes, så man ikke går for langt. Det kan diskuteres, om kræften kan holdes væk længe nok, set i relation til udgiften, men det er en helt individuel vurdering, man skal foretage som ejer af en cancersyg hund.

Når vi skal undersøge og behandle for kræftformer, hvor kirurgi ikke er nok, så inkluderer det en del besøg, hvor der skal foretages ultralydsundersøgelse af din hund, tages blodprøver, nålebiopsier af knuder, og kemo-behandling i form af indgift af medicin i løbet af en periode på op til et par timer.

​En ung Pedro før behandlingen.

Pedros blodceller set i mikroskop.​

Pedro, rask efter behandlingen​.

Succesfulde cases fra klinikken

Vi har haft en del hunde i behandling for lymfom. Denne type lymfekræft betyder, at lymfeknuderne er hævede, og ofte får vi først hunden i behandling, når den er blevet sløj, og alle lymfeknuderne er meget store. 

Men behandlingen hjælper hurtigt, og vi får efter behandlingen ofte en god lang periode uden sygdomssymptomer. Dog må siges, at hundene reagerer forskelligt, og vi lover aldrig, at hunden bliver rask.

Pedros kamp mod lymfekræft med kemo-terapi til hund

Pedro er et eksempel på en ung hund, der fik konstateret lymfekræften leukæmi. Som hos børn og unge er der en chance for at overleve, hvis der behandles med kemoterapi, ellers er der ingen chance for en cancer-hund.


Pedros ejere ville rigtigt gerne prøve, om hunden kunne reddes, Det føltes forkert og uretfærdigt, hvis den skulle dø så ung af den sygdom. Behandlingen strakte sig over 12 uger med intravenøs behandling en gang om ugen. Pedro var en tryg hund, som hurtigt blev bekendt med rytmen i behandlingerne, og de medfølgende godbidder.


​Hans tilstand bedredes langsomt, men sikkert, og han endte med at være helbredt. Han tabte noget pels under behandlingen, men den voksede flot ud igen. Pedro levede et dejligt cancerfrit liv i tre år. Så vendte sygdommen tilbage, og Pedro blev aflivet, da kræften begyndte at genere ham.

Bjørn blev behandlet mod lymfom kræft

En anden hund, som hed Bjørn, havde en anden form for lymfekræft​​, som hedder lymfom, alisas malignt lymfom, tidligere kaldet lymfosarkom. Det er en kræftform, hvor behandlingen med 12-ugers-protokollen generelt har ret god effekt, men vi prøvede først en tabletkur.

Det gik ikke så godt, for Bjørn fik bivirkninger. Med intravenøs behandling gik det bedre. Bjørn sneg sig sådan ind i vores hjerter, for han var den sødeste lille hund. Hans pels var hvid, men han havde sort pels om øjnene og lignede en lille vaskebjørn.​

Heldigvis hjalp behandlingen godt på hans lymfekræft. Bjørn havde dog en sart mave, og vi og ejeren måtte både under og efter behandlingen kæmpe for at holde hans fordøjelse kørende. Da han som ovenstående hund Pedro var en cotton, mistede han også meget pels undervejs, men da en del af tiden var vinter, kunne det dækkes med en frakke. Kræften kom igen, og vi fandt en anden form for tablet-behandling, som igen gav Bjørn en god periode uden kræft.

Bjørn startede behandling hos os i juni 2019. I oktober 2020 kunne der ikke gøres mere, og hans familie måtte tage afsked med ham. 

Andre former for cancer hos hunde

Vi har behandlet hunde med en speciel slags hudlymfekræft med god effekt, og flere hunde indført fra Grækenland med en speciel form for kræft i skeden eller forhuden. 

Det er en kønsrelateret cancer, TVT (Transmissibel Venerisk Tumor) som hos alle behandlede er blevet helt helbredt. Alle hunde behandlet for TVT på klinikken ser ud til at være blevet helt helbredt. Denne sygdom ses udelukkende hos importerede hunde. Sygdommen smitter i forbindelse med parring, men da vi ikke har herreløse hunde i Danmark, og parringer oftest er planlagt, ser vi ikke denne sygdom hos danske hunde.

Mastocytomer er et kapitel for sig. Lidelsen er den hyppigste hudcancer hos hunde. Vi behandler enten ved kirurgi eller tabletbehandling med Masivet eller Lomustine, eller som oftest begge dele, afhængig af tumorens udbredelse, lokalisation, grad osv. Der er nu også en ny mulighed med et stof som hedder Stelfonta, som sprøjtes ind i knuden, som så visner.

Vil du vide mere om kemo-behandling til hund?

Har din hund kræft, eller har du mistanke om det, er du velkommen til at kontakte os og høre mere om dine muligheder. Vi vil altid lægge ud med en ultralydsundersøgelse af din hund, så vi kan diagnosticere og får mere viden om sygdommens omfang hos din hund.

Ring til os på telefon 36 16 27 00​ for at bestille en tid eller skriv til vores e-mail ​kontakt@fasanvejensdyreklinik.dk, hvis du har nogle spørgsmål angående behandling.

Denne franske bulldog er dygtig under 

sin intravenøse kemobehandling.

​Denne rottweiler er meget glad for belønning 

efter behandlingen.

Med tilladelse er her gengivet nogle situationer fra klinikken, hvor behandlingen er i gang

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik ApS

CVR: 40619127

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: kontakt@fasanvejensdyreklinik.dk

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps