facebook_30x30

Hvad skal vi bruge omkring en kattefødsel

(Tekst af opdrætter AnneMarie Bjelke)​

Oplysninger omkring moderen til vores hunkat.

Hvor længe har moderen til vores hunkat normalt været drægtig?

Hvor mange killinger plejer denne moder at føde?

Hvordan er fødslen forløbet for denne moder?​

Hvad skal vi anskaffe inden vores hunkat skal føde

  1. ​Termometer
  2. Explorationscreme
  3. Flydende mælke erstatning
  4. Engangssprøjter, små fx 2-3 ml
  5. Lidt våd mad til kattemoderen, kan fx være a/d fra Hills
  6. Gamle klude, håndklæder eller fx vaskeklude
  7. notesblok inkl. blyant/kuglepen
  8. Ur eller lignende
  9. En papkasse fra supermarkedet eller endnu finere en fødekasse.
  10. Elektronisk vægt med minimum 1.-2g interval
  11. Politiken kattebog​

Og hvad skal vi så bruge disse ting til:

  1. ​I døgn førend hunkatten skal føde, falder hendes kropstemperatur ca. 1 grad
  2. Explorationscreme bruges til at få en killing til evt. at glide nemmere ud af moderen, hvis vandet er gået for nogen tid siden, og hvis killingen er meget stor
  3. Flydende KMR-mælk bruges til fodring af killing/erne hvis moderen er længe om at lægge mælk til, fx efter kejsersnit og moderen ikke vil tage sig af killinger i op til flere døgn, eller bare til supplement til en enkelt killing, der ikke øger sin vægt i de første par døgn. Husk KMR-mælk skal fortyndes med ¼ kogt vand, når de små killinger er under 1-2 uge gamle.
  4. Engangssprøjter evt. med sut (kan købes i velassoterede dyreforretninger) eller sutteflaske bruges til fodring af små killinger. Killingerne skal gerne have suttet på en dievorte i løbet af 2-4 timer efter de er født.
  5. Våd mad gives fx til kattemoderen, når hun har en længere pause under fødslen eller i løbet af de første par dage, hvor hun nødigt forlader fødekassen
  6. Gamle klude mv. bruges under fødslen, og det er en god ide at have nogle bløde frotteklude til aftørring af killingerne, eller når man vil hjælpe moderen under fødslen, ved fx at holde fast i killingen så den ikke glider op i hende igen, men vil fortsætte med at blive presset ud ved det næste vè.
  7. Notesblok bruges til at notere, hvor længe der er mellem véerne, når vandet er gået og hvornår pressevéerne begynder. Og hvis du har fået oplysninger om moderkattens mor, så kan man sammenligne forløbet, og ellers kan man bruge optegnelserne til den næste fødsel.
  8. Ur til registrering af tidsforløbet under fødslen
  9. Papkasser kan bruges til fødekasse og helst en lidt kraftig kasse, som kan udskiftes efter behov. ”Rigtige” fødekasser kan købes fx hos AnnK webbutik.
  10. Husk at bruge klude, der suger godt under selve fødslen, men efter fødslen skal tæppe/klud ikke være frotte, idet killingernes kløer hænger fat i frotteløkkerne.
  11. Vej killingerne efter fødslen, prøv at sortere killinger i hanner og hunner og evt. med
  12. Kendetegn, så du kan kende forskel på dem, når du skal veje dem for at se, om de tager tilpas på. Ca. 5-10g i døgnet, Det første døgn må de gerne nøjes med at holde vægten, og såfremt de taber i vægt, så prøv at lægge dem til en dievorte.​

​De følgende dage efter fødslen

  1. Vej killingerne 1 til 2 gange på samme tid af døgnet for at se, om der er en passende vægtforøgelse
  2. Noter ned, hvis der er ting, du synes virker foruroligende, og kontakt dine mentorer for at få råd.
  3. Killingerne plejer at fordoble deres vægt den 1. uge, og derefter forøger de deres vægt med mindst fødselsvægten om ugen.
  4. Hvis hunkatten har født mere end 5-6 killinger, skal du måske hjælpe hendes med tilskudsfodring, og samtidig skal du sørge for, at hun får næringsrigt foder, så hun har mulighed for at producere rigeligt med mælk.
  5. Når killingerne bliver 3-4 uger gamle, skal de have en bakke med grus, så de automatisk vil lære at bruge bakken. Husk gruset må ikke klumpe, fordi de små vil ofte spise af gruset for at få gang i fordøjelsen.
  6. Når killingerne bliver 4-5 uger gamle, skal du begynde give fast føde. Det kan være lidt af dåsemad til killinger f.eks. Giv meget lidt i begyndelsen, så mavens tarmflora ikke bliver forstyrret for meget.

​Skema med oplysning om fodermængde i forhold til killingens vægt.

Det er vigtigt, at du finder ud af, hvor meget mad den lille killing skal have.

Skal den fodres fuldt ud af dig, eller skal den kun have et mindre tilskud.

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik ApS

CVR: 40619127

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: kontakt@fasanvejensdyreklinik.dk

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps