facebook_30x30

Fuglemider

​Fugle kan have mange parasitter.

De kan både have indvendige parasitter i tarmene, og udvendige parasitter på huden, på fjerene, og i hornlagene i næb og ben.

Vi har oplevet fugle, der er blevet tynde og afmagrede, fordi de upåagtet har haft mideangreb. Enkelte er endt med at dø af det.

Fugle sidder ikke altid og klør sig, selvom der bor nogle mider i næbbets horn, og derfor kan lidelsen udvikle sig lidt efter lidt, uden at man som ejer er opmærksom på det, før det er ret fremskredent.​​

En undulat undersøges.

Hvad er symptomerne?

Fuglen bliver stille, og den bliver tynd. 

Det kan være lidt svært at se, fordi fjerdragten dækker kroppen, og en fugl, som ikke er godt tilpas sidder og puster fjerdragten lidt op. Men har man den i hånden eller på fingeren, kan man føle, om brystbenet står skarpt frem. Næbbet kommer til at se forvokset og skorpet ud. Benene kan virke skællede og fortykkede. Hornlaget på både næb og ben bliver porøst og der kan sidde løse flager.

Af og til ser man fuglen sidde og gnubbe næbbet mod tremmerne i buret, eller andre steder.​

​Fod med skorper og skæl 

pga. irritation fra miderne.​​

Hvad ser vi i mikroskopet?

Hvis vi tager et skrab kan vi ofte finde miderne i præparatet.

De er meget runde, og bevæger sig kun ganske lidt. De sidder i hornlaget og har ikke brug for at kravle rundt, så deres ben er meget lidt udviklede. De laver boregange i hornlaget, som de bor i. 

Derfor bliver dette også svagt og kan knække og skælle.​

Mider set i mikroskopet. 

De har meget korte ben!​​

Kan det behandles?

Hvis fuglen er helt tynd og svag, kan det være umuligt at nå at redde den. Men hvis vi får stillet diagnosen inden det er gået for vidt, kan miderne slås væk med Ivomec eller Cydectin. Der skal behandles flere gange, for at få ram på alle stadierne.​

Miderne studeres 

og diagnosen stilles.

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik

CVR: 69971717

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: fasanne@hotmail.com

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps