Flåterne er blodsugende parasitter. Som det ses på billedet klatrer de op på spidsen af græsstrå eller lignende. Når de så mærker, der er et dyr på vej, sætter de af og håber på at lande på dyret. Her kravler de lidt rundt, til de finder et sted, hvor de borer munddele ned i skindet. Så sprøjtes et antikoagulerende stof ind, så snablen kan komme ned og suge blod op. I løbet af de næste dage svulmer bagkroppen op, og når flåten synes, den har fået nok til at kunne formere sig, lader den sig falde af. Det skal set fra flåtens synspunkt helst ske udendørs, men vi mennesker finder dem somme tider på gulvet.
Der er ikke så meget kløe hos hunden eller katten, men hvis en flåt har siddet længe, er der grund til at holde ekstra øje med, om hunden/katten har det godt. Der kan være overført borrelia eller anaplasma.
Det er sæson for flåter i sommer- og efterårsmånederne. Dog er der enkelte flåter at finde uden for sæsonen. Nogle hundeejerer vælger derfor at beskytte hunden året rundt, ved enten at give den medicin fast året rundt. Andre springer over, når det ikke er højsæson.
Hvad er borreliose?
Borreliose er en bakteriel infektion som overføres af skovflåten (Ixodes ricinus). Borreliose forårsages af bakterier. I fagsproget kaldes disse bakterier Borrelia burgdorferi. Symptomer på borreliose begynder først længe efter, at flåten har suget blod – der går mindst 2-4 uger og nogle gange endnu længere.
Borreliose er en besværlig sygdom, fordi den ikke altid giver et entydigt symptombillede og desuden er sygdommen svær at diagnosticere. Det kræver ofte flere sammenlignende blodprøver, og nogle gange også prøver fra ledvæsken.