Vaccination for at forebygge borrelia
Alle hunde, som er udsat for flåt-bid kan smittes med borrelia. Især jagthunde og aktive brugshunde som færdes meget i naturen vil være meget udsatte for smitten. Det kan også være en god idé at vaccinere familiehunde der bor eller færdes i flåtrige områder.
Vaccination af hunden mod borrelia beskytter hunden mod 3 europæiske borreliastammer. Første gang skal hunden vaccineres to gange med 3 ugers mellemrum, og derefter en gang om året – helst sidst på vinteren eller tidligt om foråret, så hunden når at danne mange antistoffer inden flåterne bliver aktive, når temperaturen stiger udenfor.
Hvalpe kan vaccineres fra de er 12 uger gamle.
Hvordan virker en borrelia vaccine
For at flåten kan overføre sin smitte med bakterien skal den have et blodmåltid. Når flåten har suget blod kan bakterien vandre til spytkirtlerne og derefter overføres til hunden via spyt.
Denne proces begynder 24-48 timer efter blodmåltidets start. Hvis hunden er vaccineret dannes der antistoffer, som optages ved flåtens blodmåltid. Antistofferne forhindrer bakterien i at vandre fra tarmen til spytkirtlerne. Derved kan flåten ikke overføre sin smitte til hunden. Man kan populært sige at det er flåten der er blevet ”vaccineret”.
Forebyggelse er stadig vigtigst
Det er stadig – trods vaccination - en god idé at bruge midler til beskyttelse mod flåtangreb. Flåter
kan være bærere af andre flåtoverførte sygdomme og vaccinen beskytter kun mod borrelia.
De fleste midler der er tilgængelige på markedet beskytter også mod lopper. Bayvantic og Bravecto er to effektive produkter til hund. Til kat er der nu også kommet Bravecto. Det er dog ikke en pille, som til hundene, men midlet dryppes på huden i nakken. Og kan du få katten til at gå med halsbånd, er Seresto et fortrinligt effektivt middel.