Find os på Facebook facebook_30x30

Flåter - og forebyggelse

​Flåterne er blodsugende parasitter. Som det ses på billedet klatrer de op på spidsen af græsstrå eller lignende. Når de så mærker, der er et dyr på vej, sætter de af og håber på at lande på dyret. Her kravler de lidt rundt, til de finder et sted, hvor de borer munddele ned i skindet. Så sprøjtes et antikoagulerende stof ind, så snablen kan komme ned og suge blod op. I løbet af de næste dage svulmer bagkroppen op, og når flåten synes, den har fået nok til at kunne formere sig, lader den sig falde af. Det skal set fra flåtens synspunkt helst ske udendørs, men vi mennesker finder dem somme tider på gulvet.

Der er ikke så meget kløe hos hunden eller katten, men hvis en flåt har siddet længe, er der grund til at holde ekstra øje med, om hunden/katten har det godt. Der kan være overført borrelia eller anaplasma.

Det er sæson for flåter i sommer- og efterårsmånederne. Dog er der enkelte flåter at finde uden for sæsonen. Nogle hundeejerer vælger derfor at beskytte hunden året rundt, ved enten at give den medicin fast året rundt. Andre springer over, når det ikke er højsæson.​

Hvad er borreliose?

Borreliose er en bakteriel infektion som overføres af skovflåten (Ixodes ricinus). Borreliose forårsages af bakterier. I fagsproget kaldes disse bakterier Borrelia burgdorferi. Symptomer på borreliose begynder først længe efter, at flåten har suget blod – der går mindst 2-4 uger og nogle gange endnu længere.

​Borreliose er en besværlig sygdom, fordi den ikke altid giver et entydigt symptombillede og desuden er sygdommen svær at diagnosticere. Det kræver ofte flere sammenlignende blodprøver, og nogle gange også prøver fra ledvæsken.

Akut/kronisk sygdom​

I den akutte fase kan ses symptomer som træthed, tab af appetit og feber. Ofte vil der være halthed og betændelse i et eller flere led. Der er stor forskel på, hvor slemt hunde bliver angrebet, og nogle hunde vil vise meget få eller ingen tegn på sygdom, selvom de er smittet. Efter det akutte forløb kan andre af hundens organer angribes. Borreliose kan forårsage kroniske problemer i led, hjerte, lever og nyrer, og nervesystemet.

Forebyggelse er stadig vigtigst

Selvom der findes en vaccine mod borrelia, kan flåter være bærere af andre flåtoverførte sygdomme. Derfor anbefaler vi at man benytter forebyggende medicinsk behandling med f.eks. Bravecto eller Nexgard til hund og Bravecto eller credelio til kat. Disse lægemidler er receptpligtige, og kræver jf. gældende lovgivning, mindst et årligt eftersyn af patienten, for at vi må udlevere denne medicin.  

Derudover kan man i håndkøb hos apoteket få halsbånd, Seresto, som også har en god virkning. 

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik ApS

CVR: 40619127

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: kontakt@fasanvejensdyreklinik.dk

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps