Tandbehandling af kanin og marsvin
På klinikken behandler vi mange kaniner og marsvin for tandproblemer.
Hvordan ser man, der er et tandproblem?
Kaninen eller marsvinet sidder måske og forsøger at spise, men man kan se, det ikke rigtigt bliver til noget. Der kan eventuelt være synlige tandspidser. Eller man har observeret et vægttab, som ikke kan forklares med andet. Måske kan man se en bule på kæben, eller der kan vise sig tåreflåd eller decideret pus i øjet.
Hvorfor får de tandproblemer?
Kaniner og marsvin er beregnet til at bruge meget tid på at gnave i hårde og mindre hårde emner. Vi mennesker serverer ofte foder, som ikke kræver så meget bearbejdelse af deres tænder, og derfor bliver tænderne ikke slidt ned i det tempo, som det fra naturen var beregnet.
Tænderne kaldes rodløse, for de fortsætter med at vokse hele dyrets levetid for at følge med sliddet. Når de så ikke bliver slidt nok, vokser de for eksempel ind i tungen, måske låser undertænderne tungen fast fra hver sin side, eller de vokser ud i kinden.
Hvis det er fortænderne, der er blevet for lange, kan de stikke langt op foran næsen eller krølle ud til siden foran munden. Da tænderne har store og lange rødder, kan man også hos nogle kaniner og marsvin se, at tandrødderne generer oppe i næsehulen eller øjenhulen. Der kan dannes betændelse i form af bylder eller øjenflåd.
Hvad kan der gøres under en tandbehandling?
På klinikken bedøver vi dyret og trimmer tænderne ned til normal længde. Vi sliber spidser af og fræser ujævnheder væk. Men den behandling holder kun få uger, hvis man ikke ændrer kosten og levevilkårene. Og vi kan ikke være bekendt at bedøve dyrene hver 3. uge for at foretage denne tandbehandling.
Man må derfor som ejer overveje at ændre på forholdene. Det kan dog være for sent, idet dyrene bliver kræsne, og måske er der ømheder forbundet med den nu erhvervede skæve tandstilling. Hvis der er byldedannelse, er det ofte et dårligt tegn, idet man selv efter en behandling med tilsyneladende helbredelse ser lidelsen komme igen.
Hvordan forebygges tandproblemer?
Det meste af foderet skal være hø, men man kan også fodre med forskelligt grønt. Der skal ikke være en hel masse af én slags, men en variation. Om sommeren kan man finde en masse græs, mælkebøtter og ukrudt ude i naturen. Der bør tilbydes noget hårdt at gnave i, og forskellige træers grene og kviste kan lægges ned til dyrene.
Det er også dejlig beskæftigelse for dem at gnave i grenene. Alle former for frugttræers grene kan risikofrit bruges. Herudover bør der gives et fuldfoder. Vitakraft hedder et foder, hvor grøntpillerne ikke ligger for sig selv, men alle foderbestanddele er blandet og lavet til kugler, og derfor kan intet vælges eller fravælges.
For mange foderblandinger gælder det, at de er vældigt sunde og godt sammensatte, men dyrene har en tendens til at spise de lækre og bløde kærner først (pålægget) og lade grøntpillerne ligge (rugbrødet). Så kommer ejeren og kaster det kedelige bundfald i foderskålen ud, og fylder op, og så kan dyret igen spise livretterne og lade de "kedelige" dele ligge.
Sådan har dyrene ofte held til at opdrage på os mennesker.
Derfor: Brug de fodertyper, hvor det hele er blandet i forvejen, eller vær standhaftig og lad dyrene spise op, før der hældes mere fra posen i madskålen.
Bestil en tid til en tandbehandling af kat eller hund
Ring til os på telefon 36 16 27 00 for at bestille en tid til en tandbehandling af hund eller kat hos os. Har du nogle spørgsmål til behandlingen, kan du også skrive til vores e-mail fasanne@hotmail.com. Vi tager imod alle fra Valby, Vesterbro, Frederiksberg og omegn.