facebook_30x30

Kræft hos hund og kat

Har du en cancer-hund?

Hidtil har vi udelukkende behandlet kræft hos hund ved at fjerne knuder kirurgisk, eller også har vi valgt at lade knuderne være, og lade dyrene leve med dem, så længe livskvaliteten er god nok. Nu har vi fået mulighed for at hjælpe kirurgien med medicin. Det giver dog nogle udfordringer, for:

  • ​​​Kan kemoterapi virkelig hjælpe?
  • Er det ikke synd for dyrene?

Det er spørgsmål, man ofte bliver stillet, hvis man begynder at foreslå kemoterapi til hunde og katte.

​Men det er ikke synd for dem, for det passer vi godt på, det ikke bliver. Dyrene må ikke få kvalme, kaste op, tabe sig eller miste pelsen(hvilket dog sker i et vist omfang for visse racer) Begynder der under en behandling at komme bivirkninger, reduceres dosis, eller behandlingen stoppes.

Det vil også sige, at der er mange slags kræft, der ikke kan behandles medicinsk, men sådan er vilkårene. Heldigvis er der former for kræft hos hund og kat, der svarer på en behandling, hvor bivirkninger kan reduceres til et minimum eller helt holdes væk.

​Og ja, det hjælper ofte, for vi forsøger kun at behandle i de situationer, hvor det er en type kræft, vi har gode chancer for at få en effekt på, og både ejer og patient skal være "egnet" og motiveret.

Cancer-hund behandles med kemoterapi og/eller kirurgi

​Både Anne Sørensen og Michael Wessel har gennemført en langvarig, certificerende efteruddannelse inden for kræftbehandling af hund og kat, for at få viden nok til at kunne udvælge de patienter og de behandlingsmuligheder, der vil have gode muligheder for et succesfuldt udfald.​

Det betyder, at kemoterapi er en behandling, vi kan tilbyde på Fasanvejens Dyreklinik i tilslutning til kirurgi, eller eventuelt som eneste behandling af kræft hos hund, i de tilfælde, hvor kirurgi ikke er mulig.

​Et eksempel:

Pedro, en ung hund, fik konstateret lymfekræften leukæmi.

Som hos børn og unge er der en chance for at overleve, hvis der behandles med kemoterapi, ellers er der ingen chance for en cancer-hund.

​Pedros ejere ville rigtigt gerne prøve, om hunden kunne reddes, Det føltes forkert og uretfærdigt, hvis den skulle dø så ung af den sygdom. Behandlingen strakte sig over 12 uger med intravenøs behandling en gang om ugen. Pedro var en tryg hund, som hurtigt blev bekendt med rytmen i behandlingerne, og de medfølgende godbidder.

​Hans tilstand bedredes langsomt, men sikkert, og han endte med at være helbredt.. Han tabte noget pels under behandlingen, men den voksede flot ud igen.

Pedro levede et dejligt cancerfrit liv i tre år. Så vendte sygdommen tilbage, og Pedro blev aflivet, da kræften begyndte at genere ham.

​En ung Pedro før behandlingen.

Pedros blodceller set i mikroskop.​

Pedro, rask efter behandlingen​.

​​Som et andet eksempel kan nævnes, at vi har behandlet en hund mod en speciel slags hudlymfekræft med god effekt, og en hund indført fra Grækenland med en speciel form for kræft i skeden. Flere hanhunde med samme kønsrelateret cancer, TVT (Transmissibel Venerisk Tumor) er også blevet helt helbredt. Alle hunde behandlet mod TVT på klinikken ser  ud til at være blevet helt helbredt. Denne sygdom ses udelukkende hos importerede hunde. Sygdommen smitter i forbindelse med parring, men da vi ikke har herreløse hunde i Danmark og parringer oftest er planlagt, ser vi ikke denne sygdom hos danske hunde.

Målet er at udsætte kræftsymptomerne

Det er dog ikke normen, at man kan helbrede kræft hos hund, men derimod er det ofte målet at udsætte symptomerne, så hunden eller katten får forlænget livet med god livskvalitet. Ved lymfekræft ses det ofte, at når behandlingen påbegyndes, så kvikker hunden eller katten op, og man får derfor bekræftet, at den faktisk var syg.

​​Hvor længe, der skal behandles, eller hvor længe, sygdommen kan holdes i skak, er meget individuelt, og skal undervejs hele tiden vurderes, så man ikke går for langt.

Vi har haft en del hunde i behandling for lymfom. Denne type lymfekræft betyder, at lymfeknuderne er hævede, og ofte får vi først hunden i behandling, når den er blevet sløj, og alle lymfeknuderne er meget store. Men behandlingen hjælper hurtigt, og vi får efter behandlingen ofte en god lang periode uden sygdomssymptomer. Dog må siges, at hundene reagerer forskelligt, og vi lover aldrig, at hunden bliver rask.

Det kan diskuteres, om perioden er lang nok, set i relation til udgiften, men det er en helt individuel vurdering, man skal foretage som ejer af en cancersyg hund.

Når vi skal undersøge og behandle for kræftformer, hvor kirurgi ikke er nok, så inkluderer det en del besøg, hvor der skal tages blodprøver, nålebiopsier af knuder, og indgift af medicin i løbet af en periode på op til et par timer.

​​Indgift af kemoterapi kan inkludere intravenøs indgift, som kan tage nogen tid. Det kan også bestå i, at en cancer-hund eller -kat skal have tabletter eller kapsler, som skal gives på klinikken, fordi al kemoterapi skal håndteres med omhu og med baggrund i viden om medicinen. Vi udleverer ikke kemomedicin.

Der bliver vejledt grundigt i, hvordan man som ejer skal omgås hunden eller katten hjemme, og eventuelt håndtering af efterladenskaber.

Prismæssigt kan man altid få et overslag over, hvad man indlader sig på under et behandlingsforløb mod kræft hos hund eller kat. Man kan altid afbryde en behandling. Der kan være mange årsager til at afbryde, både økonomiske årsager, eller fordi man mister troen på, at det vil hjælpe, eller andet.

Vil du vide mere om udviklingen i Danmark,

er der oplysninger at hente på www.vetcancer.dk

Hør mere om behandling af kræft hos hund

Har din hund kræft, eller har du mistanke om det, er du velkommen til at kontakte os og høre mere om dine muligheder.

Ring til os på telefon 36 16 27 00 for at bestille en tid eller skriv til vores e-mail fasanne@hotmail.com, hvis du har nogle spørgsmål angående behandling af en cancer-hund.

Vores klinik er beliggende i Valby, og vi har hovedsageligt patienter fra Frederiksberg, Vesterbro og resten af København, men kemoterapi må dyreejere ofte køre langt for, da der kun er 6 behandlingssteder i Danmark, der har certificering til denne type behandlinger

Denne franske bulldog er dygtig under 

sin intravenøse kemobehandling.

​Denne rottweiler er meget glad for belønning 

efter behandlingen.

Med tilladelse er her gengivet nogle situationer fra klinikken, hvor behandlingen er i gang

HVEM ER VI?

Fasanvejens Dyreklinik

CVR: 69971717

KONTAKT OS

Telefon: 36 16 27 00

Mail: fasanne@hotmail.com

Ring hvis det haster!​

​Ring ved tidsbestilling

FIND VEJ

​Søndre Fasanvej 93, 2500 Valby

Find os med Google Maps